Ett 80 tal hörsammade inbjudan och de fick, tillsammans med oss på Borås Cancerfond, Konferencieren Jens Peterson, Kören Notknäckarna och köket på Sinnenas Hus en minnesvärd kväll, Mot Cancer – För livet. Tillsammans kan vi göra en svår sjukdom lättare att möta. Under kvällen fick deltagarna ta del av information om fondens syfte och arbete och hur vi gör skillnad för cancervården lokalt på SÄS ansvarsområden. Tillsammans ger vi patienterna möjlighet att möta och besegra en svår sjukdom.

Stiftelsen Borås Cancerfond bidrar till forskning, kliniskt utvecklingsarbete och personalutbildning inom Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) samt Alingsås Lasarett.
Stödet från oss har som mål att våra enheter, i stort, ska ha samma möjligheter till utveckling av arbetet lokalt som på de större sjukhusen i regionen. Eftersom cancersjukdomarna ofta är komplexa att diagnostisera och behandla effektivt krävs kompetent personal. Vårt stöd går därför ofta till att betala utbildningsavgifter och deltagande i konferenser för läkare, kuratorer och vårdpersonal så att de har möjlighet att lära av och följa med i de senaste forskningsrönen inom cancerforskningen. Det skapar bra cancervård lokalt. Patienterna vid våra sjukhus ska ha möjlighet till den bästa vården. Det ger förutsättningar för att förbättra patientens livskvalitet före, under och efter en vårdinsats.

I och med den framgångsrika forskningen i Sverige och världen, har möjligheten att bota cancer ökat ordentligt och kan den inte botas så kan den ofta hållas i schack under en längre tid. Borås Cancerfond ger därför också stöd till forskning som bedrivs lokalt, men också nationellt där SÄS Borås deltar. Det ger en reell skillnad för vården på SÄS (läkare och personal) att kunna möta sjukdomens utmaningar och ge en förbättrad möjlighet till överlevnad.

Vad gör vi då mer konkret?
På galakvällen fick deltagarna bl.a. ta del av följande exempel.

Myelomforskning på SÄS

Myelom är en blodcancersjukdom som tidigare hade en mycket dyster prognos. Genom intensiv forskning världen över har detta ändrats sig radikalt de senaste två decennierna. Även på SÄS har man gjort små bidrag till denna forskning vilket har möjliggjorts via generöst stöd från Borås Cancerfond. Ett par stora nordiska samarbetsstudier har letts från Borås och den ena studien kunde påvisa att behandlingen kunde förenklas så att man nådde lika goda behandlingsresultat med 3 öppenvårdsbesök jämfört med behandling som krävde sammanlagt 12 dagars vårdtid för patienten. Uppskattningsvis kunde dessa resultat spara in ca 25 000 vårddygn i Skandinavien. I den uppföljande studien kunde vi påvisa att tillägg av ett helt nytt myelomläkemedel gav bättre behandlingssvar vilket medförde påtagligt förlängd tid med sjukdomen under god kontroll. Även ren grundforskning har utgått från Borås. En studie, utförd med så kallad nukleär magnetresonansteknik, kunde påvisa avvikande nedbrytningsmönster av blodfetter hos patienter med myelom. Senare kliniska studier har kunnat påvisa att förhöjda kolesterolvärden förvånande nog kan vara en bra sak då man är drabbad av myelom. Fortsättning lär följa. Genom en uppmärksam kollega på det kliniska laboratoriet på SÄS noterade vi att en teknik för att mäta sjukdomsaktivitet inte var helt pålitlig. Detta har lett till att man nu på många sjukhus har bytt metod vilket gör risken för att missa att sjukdomen minskar påtagligt.

Just nu pågår studier i samarbete med Lunds universitet. Det har kommit en helt ny grupp av behandlingar där man använder patientens egna försvarsceller, så kallade T-lymfocyter, för att behandla myelom. Gemensamt för flera av dessa nya tekniker är att man styr T-lymfocyterna mot en målstruktur på myelomcellerna, BCMA. Man kan påvisa BMCA i blodet och tillsammans med forskare från Lund skall vi se om mängden BCMA löst i blodet kan kopplas till prognos och vissa genetiska skador i myelomcellerna samt om dessa kunskaper skulle kunna förbättra dessa nya behandlingar.

Vid sidan av den här mer framåtblickande forskningen pågår också fortsatt kliniska prövningar där myelompatienter får möjlighet att få testa nya behandlingar. Detta görs via SÄS kliniska prövningsenheten som också har blivit möjliggjord genom stöd från Borås cancerfond. Från oss vårdpersonal, patienter och anhöriga kommer därför ett varmt tack till denna viktiga stiftelse.

Ulf-Henrik Mellqvist
Docent, överläkare och medicinskt ansvarig för den kliniska prövningsenheten

SÄS Borås enhet för Forskning, utbildning och Innovation, (FoUI)

Tack vare det ekonomiska stödet från bland annat Borås Cancerfond har forskningsenheten på Södra Älvsborgs sjukhus kunnat bygga upp en stödverksamhet för hela sjukhuset. Idag har vi erfarna forskningssjuksköterskor som kan stötta hela sjukhuset och vi har kunnat skapa en dedikerad forskningsmottagning med undersökningsrum och behandlingsrum, vilket underlättar att genomföra studier på ett smidigt sätt. Medarbetare och chefer på sjukhuset får stöd i allt från att bedöma genomförbarhet av studier, till etisk granskning, logistik, budget och avtal. Verksamheten arbetar också aktivt med att öka medvetenheten om klinisk forskning i verksamheten, till exempel bland yngre läkare. Genom att engagera läkare under deras specialistutbildning och erbjuda dem utbildning inom kliniska prövningar, bygger vi en framtid där fler läkare känner sig trygga med att delta i forskning.

Utöver den här satsningen på kliniska prövningar, har forskningsenheten på sjukhuset även ett stöd för medarbetare på sjukhuset som vill bedriva klinisk forskning som en del av en akademisk karriär. Tack vare Borås Cancerfond, kan forskningsenheten ge möjlighet till fler medarbetare att bedriva forskningsprojekt inom cancerområdet och kombinera sitt kliniska arbete med forskning.

Stina Isaksson
tf chef FoUI

Hur stödjer man Borås Cancerfond?

Det finns många sätt att genom Borås Cancerfond stödja våra insatser lokalt.

På vår hemsida kan man ge en gåva som ett engångsbelopp eller bli månadsgivare. Ett engångsbelopp är en fin gåva till en bemärkelsedag eller som en minnesgåva i samband med en anhörigs eller en väns bortgång. Ett annat sätt är att bli månadsgivare, ett litet eller stort stöd månatligen, gör stor skillnad och bidrar långsiktigt. Du kan göra en insamling, i samband med en tillställning, försäljning eller på ditt företag eller dela i ditt nätverk. Du kan bli en sponsor, kanske vill du eller ditt företag årligen ge ett eller flera bidrag, ge en julgåva eller liknande eller så kan du helt eller delvis testamentera pengar till fonden.

Allt är lika välkommet och används oavkortat till forskning, kompetensutveckling, effektivare behandlingar och ännu bättre omvårdnad lokalt på SÄS.

Kontakta oss så stödjer vi dig med kunskap och material för det du vill göra.

Under kvällen som följde bjöds på ljuvlig musik från körens sångare, musiker och solister och vi njöt av fantastiskt goda och välkomponerade rätter från Sinnenas hus kök. Jens höll på ett föredömligt sätt ihop kvällen. Trots alvaret i kvällens tema fördes goda samtal vid borden och planer diskuterades kring hur vi alla kunde stödja fondens arbete ytterligare. Vi alla hade trevligt och det blev en trivsam och insiktsfull kväll med många, nu upplysta goda ambassadörer, för Borås Cancerfonds betydelse för god cancervård och för det arbete som bedrivs lokalt vid SÄS Borås och Skene och i Alingsås.

Stort tack från oss i Borås Cancerfond till kvällens sponsorer, alla ideella medverkande, kontanta bidrag under kvällen och efteråt och till alla er, numera ambassadörer, för vårt arbete som kom och deltog. Nu ser vi fram mot nästa år då vi åter kan summera vårt arbete tillsammans för fonden och arbetet lokalt i Borås, Skene och Alingsås.